Anouk je napisal/-a:
imam še eno prošnjo, bi bil kdo toliko prijazen mi na kratko opisal kaj piše v knjigi davčno pravo str.113 o neto-vsefazni obdavčitvi. namreč ravno ta list mi manjka, očitno gaje nekdo odtrgal...hvala!
Citiram:
Načelo neto - vsefazne obdavčitve:
predvideva, da se obdavčitev prometa vrši tako, da se obdavči vsak promet oziroma vsaka "gospodarska faza" in da se v vsaki fazi obdavči le vrednost, ki je bila dodana v tej fazi (dodana vrednost).
Možnosti so tudi drugi sistemi obdavčitve prometa, in sicer(217):neto - večfazna obdavčitev, bruto - večfazna obdavčitev, bruto - fsefazna obdavčitev, enofazna obdavčitev.
komentar 217: Dvo-ali večfazna obdavčitev pomeni, da se obdavčitev vrši v dveh ali več fazah, ne pa v vseh fazah. Bruto obdavčitve pomeni, da se vrednost prejšnje faze všteva v nasljednjo fazo (komulacija).
To je dobesedni prepis iz knjige Davčno pravo iz leta 2007
Citiram:
1. Davčni vidiki koncesij za državni proračun
Nikjer v knjigi, niti v zakonu nisem zasledil tega odgovora. Iz fraj glave bi pa odgovoril, da gre v tem primeru za določenost davka. Država npr. nikoli ne ve kolilko bo dobila denarja od podjetja X na račun davkov (saj je dobiček podjetja, od katerega se obračuna davek, nedoločljiv). Z koncesijo se pa točno določijo obveznosti podjetja, ki ga mora izpolnit in posledično tudi davek, ki ga mora podjetje plačat. Po domače povedano; s koncesijami si država na nek način zagotovi višino davka, ki ga bo dobilo od podjetja na podlagi koncesije.
To je moje mišljenje, če pa ima kdo drug kakšen drugačen (pravilnejši odgovor) pa naj me prosim popravi.